Wat is er tot nu toe bekend over de familienaam Tentij / Tenty?
Allereerst de naamgeving. Dit is een variatie op de Overijsselse (Twentse) namen als ten Tij, ten Tije, ten Thij en ten Thije. Het zijn zeer oude namen die daar al in de vroegste tijden voor kwamen. Er was zelfs nog een adelijke familie met de naam van Thije. Er valt nog veel meer te vertellen over de naam, maar dat wordt een erg lang verhaal en valt buiten de context van dit schrijven. Binnen de stamboom zijn twee familietakken die volhoudend van af de vroege 18e eeuw de naam Tentij voeren. Van een van deze takken ( Jan Hendrik) stammen alle nog levende naamgenoten af. De andere (Steeven) is vroeg in de 20e eeuw uitgestorven in mannelijke lijn. Of deze twee mensen familie van elkaar waren is niet geheel duidelijk, maar mogelijk wel.
Steeven Tentij * circa 1730 komt in de doopvermeldingen van Tubbergen voor als Steeven ten Thije. Hij is in die omgeving voor 1753 getrouwd met Janna van der Weijde. In 1753 kregen ze aldaar een kind, genaamd Gerrit. Uit de belastingcohieren van Tubbergen blijkt dat de vader van Steeven, Gerrit heet. Moeder is niet bekend. Tussen 1753 en 1760 is het echtpaar vertrokken naar Noord-Holland en krijgen in 1760 te Barsingerhorn hun tweede kind, genaamd Femmetje/ Femma. Tussen 1760 en 1773 krijgen zij nog vijf kinderen. Ze bereiken alle de volwassen leeftijd. Helaas is deze tak met Cornelis *1829 te Sint Maarten + 1909 te Harenkarspel in mannelijke lijn uitgestorven. Van deze tak is de Overijsselse herkomst duidelijk. Een jammerlijk feit is dat alle Doop-Trouw en Begraaf vermeldingen van de Gemeente Tubbergen vóór 1733 verloren zijn gegaan bij een brand in 1868.
Jan Hendrik Tentij * circa 1720, trouwde in 1742 met Antje Luijkas Weijtsman te Winkel NH. Hij een jongeman te Winkel en zij een jongedochter te Schagen. Te samen kregen ze zeven kinderen, waarvan Ariaantje * 1743 en Gerrit * 1754 de volwassen leeftijd bereikten. De vraag blijft waar kwam Jan Hendrik vandaan en wie was zijn vader. Ondanks de toevoeging Hendrik aan zijn naam denk ik niet dat dat de vadersnaam was. Meer houvast bied de naamgeving van de kinderen. Hun eerste kind Ariaantje (een NH-naam) is waarschijnlijk vernoemd naar de moeder van Antje Luijkas Weijtsman. Hun eerste zoon Gerrit *1746 + voor 1754 en hun tweede zoon Gerrit * 1754 + 1794 zijn hoogst waarschijnlijk vernoemd naar de vader van Jan Hendrik. Maar zijn Steeven en Jan Hendrik familie van elkaar? We gaan terug naar Tubbergen, waar in de kerkenraadshandelingen ene Jan Hindrick in 1736 wordt aangenomen als lid van de Neder Duitse gemeente. Opvallend dat hij het die dag samen deed met Mechteld Beudeker, welke nadien weer trouwde met Gerrit Jan ten Tije. De naam Gerrit kwam vaak voor in Tubbergen. Zoals Diaken Gerrit ten Thije + 1695, Gerrit eveneens diaken rond 1712 en Gerrit Jan. Misschien kwamen Jan Hendrik en zijn jongere neef of broer Steeven tegelijkertijd naar Noord-Holland, en stammen ze beide af van ene Gerrit.
Dank zij Gerrit * 1754 , de schoolmeester uit Akersloot leeft de familie voort. Zelfs tot in Amerika.
Tot zover de historie. Even belangrijk is het heden. Er zijn nog veel levende familieleden waarvan niets bekend is. Zou het op prijs stellen wanneer u dat aan mij doorgeeft. Dit om de stamboom weer wat completer te maken.
Gerard A.M. Tentij 's Gravenhage.
gerardtentijhp@gmail.com
Probeer de service vrijblijvend
meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!